Širjenje homeopatije

Zaradi takšnih uspehov je postala homeopatija priljubljena med elito 19. stoletja. Nanjo je prisegalo evropsko plemstvo, ameriški podjetniki, znani literati in verski voditelji. Hahnemannovi učenci so homeopatijo razširili v več evropskih držav, Indijo in Ameriko. Medtem ko je med bolniki pridobivala ugled, jo je alopatska medicina začela napadati. Homeopatija pa se je kljub temu širila. V ZDA je bilo 1900. leta 22 homeopatskih medicinskih šol na strokovni ravni uradnih medicinskih šol, več kot sto homeopatskih bolnišnic, več kot 60 homeopatskih ustanov za sirote in upokojence in več kot tisoč homeopatskih lekarn. Izhajalo je tudi 29 strokovnih homeopatskih revij. Privrženci homeopatije v ZDA so bili politično naprednejši ljudje, ki so se zavzemali za ukinitev suženjstva in za pravice žensk. Zaradi tega je doživela največji razcvet in podporo na severu ZDA ter pri ženskah.

Prva ženska medicinska izobraževalna ustanova na svetu je bila homeopatska: the Boston Female Medical College (1848). Uspešnost homeopatije se je zrcalila tudi v ugotovitvi, da je bila življenjska doba bolnikov, ki so bili zdravljeni pretežno homeopatsko, daljša. To so opazile tudi nekatere takratne zavarovalnice, ki so za življenjska zavarovanja zavarovancem v homeopatski oskrbi dajale desetodstotni popust. Nasprotovanje homeopatiji ni temeljilo na znanstvenih temeljih. Obstajalo je predvsem zaradi dejstva, da so bili zdravniki homeopati pomembni tekmeci alopatskim zdravnikom. Ugleden zdravnik alopatske medicine je na sestanku AMA (American Medical Association) leta 1903 izjavil: "Priznati moramo, da se nikoli nismo bojevali proti homeopatom na podlagi načel; napadali smo jih, ker je homeopat dobil posel, kamorkoli je prišel." Tudi farmacevtska industrija (v 19. stoletju so bili to lekarnarji - lastniki lekarn), ki je zaradi svoje finančne moči pomembno vplivala na medicinsko politiko, je bila nasprotnik homeopatije, saj je bilo s tako majhnimi odmerki, kot jih predpisujejo zdravniki homeopati, nemogoče veliko zaslužiti. 


Toda homeopatija doživlja ponoven razcvet. V ZDA se prodaja homeopatskih zdravil na leto zveča za 20 odstotkov, število zdravnikov homeopatov se je samo v letih 1980-1982 podvojilo, v Veliki Britaniji je homeopatija že od začetka priznana in vključena v sistem osnovnega zdravstvenega zavarovanja. 

© 2022, Homeopatski center Krevel
Izdelava spletnih strani: Sloway spletne rešitve