Homeopatska zdravila

Tako kot alopatska zdravila so tudi homeopatska opredeljena v Zakonu o zdravilih (Uradni list RS št. 31/2006)  in v Pravilniku o homeopatskih zdravilih za uporabo v humani medicini (Uradni list RS št. 94/2008).

Homeopatska materija medika obsega več kot tri tisoč zdravil. Uporabljajo se še vedno vsa zdravila, ki so se tudi v 19. stoletju, dodajajo pa se tudi nova. Vsa zdravila in viri informacij so natančno opisani. 

Homeopatska zdravila delujejo celostno - katalizirajo spremembe tako na duševni kot fizični ravni oz. spodbujajo samoozdravitvene procese v telesu. 

Pripravljena so predvsem iz rastlinskih, živalskih in mineralnih snovi

Običajno so v obliki kroglic ali kapljic.

Nimajo neželenih stranskih učinkov. 

Preizkušena so na zdravih prostovoljcih. Tako je natančno znano, katere simptome je določeno zdravilo sposobno povzročiti in jih zato tudi zdraviti.

Homeopatska zdravila se pripravi tako, da se jih redči in pretresa; na vsaki stopnji redčenja postajajo zaradi pretresanja močnejša ("potentnejša"). Hahnemann je bil namreč zaradi stranskih učinkov svojih koncentriranih zdravil nezadovoljen, zato je preizkušal uporabo vedno večjih razredčin. Ugotovil je, da te ne delujejo več. Ko pa je na vsaki stopnji razredčevanja raztopino močno pretresal, je opazil, da se zdravilni učinek z redčenjem ni zmanjšal, ampak celo zvečal, ob tem pa izgubljal toksične stranske učinke, kar je idealna kombinacija. To je pripisal tresenju raztopine. Postopek je imenoval potenciranje (tresenje daje raztopini moč ali potenco). 

Kaj se med homeopatskim zdravljenjem odsvetuje?

Nekatere snovi lahko učinek homeopatskih zdravil zmanjšajo ali popolnoma izničijo, zato se je med uporabo homeopatskih zdravil dobro izogibati:
-    kavi, sladicam, ki vsebujejo kavo, pijačam s kolo, energijskim napitkom in mate čaju
-    žvečilnim gumijem, ki vsebujejo naštete snovi
-    kamilici (npr. kamiličnemu čaju, kamiličnim inhalacijam, kozmetičnim preparatom, ki vsebujejo kamilico)
-    meti in vsemu, kar jo vsebuje (mentolovim bonbonom, ustnim vodam, masažam z meto)
-    eteričnim oljem (kafre, evkalipta, smrekovemu olju, tigrovemu mazilu, kitajskemu mazilu, aromaterapiji), močnim parfumom, osvežilcem zraka, palčkam za nevtralizacijo cigaretnega dima ipd.
-    stomatološkim posegom.
Homeopatskih zdravil se ne sme izpostavljati neposredni sončni svetlobi, visoki temperaturi, električnim virom (bližina električnih aparatov, računalnikov, mobilnih telefonov) in napravam za pregled prtljage (na letališčih).

© 2022, Homeopatski center Krevel
Izdelava spletnih strani: Sloway spletne rešitve