Potek zdravljenja

Včasih se osnovna težava, zaradi katere je bolnik prišel (glavobol, boleče menstruacije, alergija, depresija, nespečnost itd.), do drugega obiska ne začne izboljševati. Bolnik ima, npr., glavobol še vedno, a ta ga muči že dvajset let. Če bi hoteli pričakovati bistveno spremembo pri takšnem kroničnem stanju že po enem mesecu, bi morali zanikati biološko realnost. Kadar bolniki še ne razumejo dobro naravnih zakonov, pogosto pričakujejo prav take čudeže. Naša dolžnost je, da jim osvetlimo celotno problematiko. 

Kaj se navadno zgodi že v prvem mesecu zdravljenja? Izboljša se spanje (namesto štirih ur zdaj bolnik že večkrat nepretrgano spi šest ur, nima več tako morastih sanj, zjutraj pa se zbudi bolj spočit), ima več energije in lažje/pogosteje hodi na blato. To je dovolj. Tudi če je vse drugo ostalo nespremenjeno, zdravnik homeopat ve, da poteka zdravljenje v pravo smer. Osnovni simptom (glavobol), zaradi katerega je bolnik obiskal zdravnika homeopata, popusti pozneje.

Včasih pa se zgodi, da se osnovna težava po dobrem mesecu poslabša. Glavobol, npr., ki je bil bolnikova glavna težava, je hujši. Nekaj splošnih simptomov (ali samo eden) se je v prvem mesecu izboljšalo. Zaradi tega zdravnik homeopat ve, da je izbral pravo zdravilo, čeprav se je pojavilo izrazito prvo poslabšanje. Znano je tudi pri drugih metodah naravnega zdravljenja (t. i. reakcija pri akupunkturi, npr.). 

Zdravljenje traja različno dolgo. To je odvisno od tega, ali je bolezen akutna ali kronična, od odzivnosti organizma, bolnikove discipliniranosti, njegove starosti (pri otrocih je, npr., odziv zelo hiter) in pravilnosti izbire zdravila.

 

Primer: Bolnik je imel kronično ponavljajoče se angine (enako velja za kronično ponavljajoče se vnetje obnosnih votlin, srednjega ušesa, grla, žrela, sapnika, sapnic, nožnice, sečnega mehurja itd.). Po desetih dneh zdravljenja se je ponovno pojavila, toda tokrat ima bolnik veliko višjo temperaturo kot ponavadi. Tudi simptomi so veliko bolj izraziti kot pri večini dosedanjih angin. 

Kaj se je zgodilo z našim bolnikom, ki je imel pogosto angino? Njegov imunski sistem je bil premalo krepak, zato se angin ni mogel znebiti. Bakterije so zastajale v limfnem tkivu kot nepovabljeni gosti, saj imunski sistem ni imel dovolj reaktivne sposobnosti, da bi jih dokončno z dovolj eksplozivne moči izvrgel. Znaki dobro delujočega imunskega sistema so sposobnost ustvariti visoko telesno temperaturo in druge znake vnetja (pordelost = zvečana prekrvitev, otekline, bolečine, spremenjeno delovanje). Alopatska medicina gleda na vse to kot na bolezen, za homeopatijo pa so te spremembe znak dobro delujočega imunskega sistema. Naš bolnik je dobil visoko temperaturo, bezgavke in mandeljni so mu otekli, pojavil se je celo gnojni izcedek, pri požiranju čuti bolečine v žrelu, skratka ima veliko neprijetnih simptomov, brez katerih pa ni moč pričakovati popolne ozdravitve. 

O vročini: ponavadi se izkaže, da ima vse, kar se dogaja naravno, svoj pomen, čeprav ga človek morda ne pozna. A tudi znanstveniki so ugotovili, da se učinkovitost imunskega sistema zvečuje z zviševanjem telesne temperature. To pomeni, da se brez nje težko učinkovito spopademo z okužbo. 

Sorazmerno neprijetno stanje je v tem primeru samo pot do ozdravitve. Le zdržati je treba to temeljito čiščenje organizma in kaj kmalu bo zbledel spomin na vsakomesečne angine ali druge okužbe. Odvaditi se moramo namreč razmišljati v kategorijah "hitro, brez bolečin, lahko, brez težav". Vse to spada le na področje komerciale in je skregano z naravo, v kateri deluje najvišja inteligenca.

© 2022, Homeopatski center Krevel
Izdelava spletnih strani: Sloway spletne rešitve