Homeopatska obravnava

Homeopatski pristop je izrazito individualen. Medtem ko alopatska (konvencionalna) medicina išče podobnosti in uvršča podobne bolnike pod enake diagnoze in na podlagi tega vsem predpiše podobno zdravljenje, pa skuša homeopatija odkriti razlike − posebnosti posameznikovega stanja, ki ga razlikujejo od bolnikov s podobno diagnozo. 

Prvi obisk pri zdravniku homeopatu, ki traja v primeru akutnih težav vsaj pol ure, v primeru kroničnih pa uro in več, poteka v obliki pogovora in po potrebi tudi fizikalnega pregleda. Med njim pridobi zdravnik homeopat vrsto pomembnih anamneznih podatkov (podatkov o bolniku, njegovem življenju, vseh njegovih boleznih in zdravljenju). Dobro opravljena anamneza je namreč zelo pomembna, je kot dobri temelji za hišo. Brez njih hiša na more trdno stati, prav tako pa tudi brez dobre anamneze bolnika ne moremo uspešno zdraviti. Homeopatska anamneza je tako temeljita, da jo kot zgled odlične anamneze uporabljajo za študijsko gradivo tudi na harvardski medicinski fakulteti. 
Kontrolni obiski trajajo približno 20 minut.

Homeopatski pristop k bolniku je v primerjavi z alopatskim obrnjen na glavo. Poglejmo si, npr., skupino bolnikov z vročino. Zdravnik homeopat skuša ugotoviti, kaj je posebnega pri vsakem vročinskem stanju posebej. Nenavadno je, če bolnik z vročino ni žejen. Zdravnik išče še druge individualne posebnosti: kdaj se pojavi vročina, se najprej pojavi mrzlica in nato vročina ali obratno, se temperatura zviša ob določeni uri … Vedno se torej išče nenavadne simptome, ki najbolj diferencirajo bolnike s podobnimi stanji.

Pri delu so uspešni tisti zdravniki homeopati, ki delajo na opisani način, kar pomeni, da delajo v skladu s Hahnemannovimi navodili, ki so še vedno enako aktualna, kot so bila pred dvesto leti. To je t. i. klasična homeopatija. Obstaja pa še več načinov uporabe homeopatskih zdravil. Nekateri razmišljajo po alopatsko (v diagnozah), uporabljajo pa homeopatska zdravila. S tem se izgubi izjemna moč homeopatskih zdravil. To je kot vožnja z dirkalnikom formule 1 (največji dosežek moderne tehnologije) po slabo vzdrževani makadamski cesti. Izkoristek te kombinacije je minimalen, prav tako kot je majhen izkoristek homeopatskih zdravil zaradi neprave uporabe.

© 2022, Homeopatski center Krevel
Izdelava spletnih strani: Sloway spletne rešitve