Pogosta vprašanja

Kako hitro začnejo delovati homeopatska zdravila?

To je odvisno od tega, ali je bolezen akutna ali kronična. V akutnih primerih je učinek pogosto opaziti že nekaj minut po zaužitju homeopatskega zdravila in za ozdravitev lahko zadošča en sam odmerek. Pri kroničnih boleznih pa se ne pojavi tako hitro in zdravljenje lahko traja več mesecev ali let.

Kako dolgo traja homeopatsko zdravljenje?

Zdravljenje traja toliko časa, kolikor časa organizem potrebuje pomoč pri samozdravljenju. Dolžina trajanja zdravljenja je odvisna od tega, kako dolgo bolnik že ima bolezen ter kako huda in globoka je.

Kakšna je bolnikova vloga?

Bolnik z iskrenimi in resničnimi opisi svojih duševnih in telesnih simptomov zdravniku homeopatu pomaga pri njegovem predpisu pravega zdravila. Pomembno pa je tudi bolnikovo opazovanje samega sebe in svojih zdravstvenih sprememb. Med zdravljenjem mora upoštevati navodila, ki mu jih je dal zdravnik homeopat.

Ali je konvencionalno zdravljenje ovira za homeopatsko zdravljenje?

Ne. Veliko naših bolnikov ima več diagnoz hkrati in pridejo s seznamom konvencionalnih zdravil, ki jih že jemljejo. Homeopatska zdravila delujejo na drugačen način in zato ne motijo delovanja konvencionalnih. Sčasoma pa je med homeopatskim zdravljenjem možno odmerke konvencionalnih zdravil po posvetu z zdravnikom zmanjšati ali nekatera celo opustiti.

Kaj se med homeopatskim zdravljenjem odsvetuje?

Nekatere snovi lahko učinek homeopatskih zdravil zmanjšajo ali popolnoma izničijo, zato se je med uporabo homeopatskih zdravil dobro izogibati:
-    kavi, sladicam, ki vsebujejo kavo, pijačam s kolo, energijskim napitkom in mate čaju
-    žvečilnim gumijem, ki vsebujejo naštete snovi
-    kamilici (npr. kamiličnemu čaju, kamiličnim inhalacijam, kozmetičnim preparatom, ki vsebujejo kamilico)
-    meti in vsemu, kar jo vsebuje (mentolovim bonbonom, ustnim vodam, masažam z meto)
-    eteričnim oljem (kafre, evkalipta, smrekovemu olju, tigrovemu mazilu, kitajskemu mazilu, aromaterapiji), močnim parfumom, osvežilcem zraka, palčkam za nevtralizacijo cigaretnega dima ipd.
-    stomatološkim posegom.
Homeopatskih zdravil se ne sme izpostavljati neposredni sončni svetlobi, visoki temperaturi, električnim virom (bližina električnih aparatov, računalnikov, mobilnih telefonov) in napravam za pregled prtljage (na letališčih).

Zakaj je pomembno, v kakšnem položaju spim?

To ponavadi ni zelo pomembno, v določenih primerih pa položaj pri spanju lahko postane simptom. Primer: človek, ki ima srčno bolezen, pove, da mu najbolj ustreza spati na levem boku. To je nenavadno, težko razložljivo in zato za zdravnika homeopata simptom, saj na neki način določa bolezensko stanje.

Kaj pomeni alopatski?

Konvencionalna zdravila delujejo bodisi na način, ki je drugačen od načina delovanja človeškega organizma  (to je alopatsko), bodisi v nasprotju z načinom, kot to želi človeški organizem (to je antipatsko). Homeopatsko  pomeni podobno ali v harmoniji s tem, kar želi organizem, da bi se sam ozdravil.

Ali so odmerki homeopatskih zdravil različni/različne jakosti?

Da. Jakost homeopatskega zdravila (t. i. potenca), pogostost in velikost odmerkov (količino) določi zdravnik homeopat za vsakega bolnika posebej, in sicer glede na njegovo zdravstveno stanje.

Kje lahko kupim homeopatska zdravila? Jih lahko kupim pri vas?

Homeopatska zdravila so v Sloveniji naprodaj v določenih lekarnah od leta 2011 in sicer v  majhnih potencah, ki so namenjene samozdravljenju blagih težav. Zdravniki homeopati  uporabljamo pri svojem delu tudi večje in velike potence zdravil, brez katerih marsikatere resnejše kronične bolezni ne bi bilo možno pozdraviti.

Kako se jemlje homeopatska zdravila?

Homeopatska zdravila se večinoma jemlje peroralno v obliki kroglic iz mlečnega sladkorja ali raztopine: kroglice se položi v usta, da se raztopijo, raztopino homeopatskega zdravila pa se minuto ali dve zadrži v ustih in nato pogoltne. Zdravila so brez okusa. Petnajst minut pred zaužitjem in prav toliko po njem ni priporočeno jesti, piti ali si umivati zob. Natančna navodila da bolniku zdravnik homeopat.

Predvidevam, da se lahko zdravnik homeopat zmoti in predpiše napačno zdravilo, ki povzroči določene bolezenske simptome. Ali lahko v takem primeru dodatno zbolim oz. ali bo to zdravilo povzročilo še večji nered v mojem organizmu?

Pravimo, da obstaja le napačno zdravljenje, ne pa napačen predpis homeopatskega zdravila. Zdravljenje je pogosto možno začeti z več zdravili, vendar pa zdravnik homeopat vedno izbere le eno, tisto, za katero presodi, da je v določenem trenutku najprimernejše. Glede na bolnikov odziv pa se pacienta pozneje zdravi bodisi z istim zdravilom v isti ali drugačni potenci in/ali količini bodisi z drugim zdravilom.

Koliko stane homeopatsko zdravljenje?

Homeopatsko zdravljenje stane v prvem letu manj kot ena kava na dan, pozneje pa še manj.
Pri primerjavi cen je treba ugotoviti ceno zdravljenja na leto in ne primerjati cen za posamezen obisk (nekdo ima lahko nominalno pol nižje cene, a ker naroča trikrat pogosteje, je v resnici za 50 odstotkov dražji).

Kako lahko več izvem o homeopatiji?

Na voljo je veliko literature v tujih jezikih, na primer:
Miranda Castro: The Complete Homeopathy Handbook
Steven Cummings in Dana Ullman: Everybody's Guide to Homeopathic Medicine
Dana Ullman: Homeopathic Medicine for the 21st Century
George Vithoulkas: Homeopathy: Medicine of the New Man
Richard Moskowitz: Homeopathic Medicine for Pregnancy And Childbirth
Gerhard Koehler: The Handbook of Homeopathy - It's Principle And Practice
Samuel Hahnemann: The Organon of Medicine.

Ali po končanem homeopatskem zdravljenju ostanem zdrav?

To je večinoma odvisno od vas in vaših življenjskih navad. Pričakovati je, da ste med zdravljenjem s svojim zdravnikom homeopatom ugotovili napake, ki ste jih delali doslej, in jih opustili. V tem primeru je pričakovati, da bo ravnotežje, ki se je vzpostavilo med homeopatskim zdravljenjem, ostalo. Pozorni moramo biti na to, da dovolj spimo in smo telesno aktivni, da ne uživamo poživil, da se zmerno prehranjujemo in imamo zdrave medosebne odnose.
© 2023, Homeopatski center Krevel
Izdelava spletnih strani:  2digital spletne rešitve